8 Ocak 2012 Pazar

Euroleague'de Temsilcilerimiz Ne yapar?








Avrupa basketbolunun zirvesi Euroleague'de 2. Round baslamak uzere. Gruplardaki eşleşmeleri ve takimlarimizin sanslarini sizler icin degerlendirdik.


Euroleague normal sezonuna kasim ayinda sona eren NBA lock-out'u damga vurdu. Tabii bu damgayi vururken de NBA ile Avrupa basketbolu arasindaki ucurum da yuzumuze carpti. Lock-out surecini oynayarak degerlendirmek isteyen bir cok oyuncu sansini Avrupa'da denemek istedi. Sonucta karsimiza cikan tabloda, vasat diyebilecegimiz cok sayida oyuncunun kendi kalibrelerinin altinda liglerde birer yildiz olduklarini gorduk. Normal sezon sonunda istatistik tabelasinin zirvesinde bulunan Nicola Batum, Nenad Kristic, Jordan Farmar ve Thabo Sefolosha gibi oyuncularin NBA kariyerlerinde birer rol oyuncusundan oteye gecemedikleri ortada. Bu degerlendirmelerden sonra sirasiyla gruplara bir goz atalim.

Temsilcilerimiz Anadolu Efes ve Galatasaray'in yer aldigi E Grubu ayni zamanda Euroleague'in en buyuk favorisi CSKA Moskova'nin da ceyrek final mucadelesi verecegi grup. CSKA'nin normal sezonu maglubiyet almadan ve tabiri caizse tum rakiplerini ezerek tamamladigi dusunulurse iki takimimizdan en az birinin ceyrek finale veda edecegini kestirmek cok da zor degil. Grubun diger takimi ise yillarin bahtsizi Olympiakos. Yunan temsilcisi gecen sezon buyuk butcelerle kurdugu kadro ile beklentileri karsilayamamis ve final four dahi gorememisti. Bu sezona ciddi mali sikintilarla baslayan Olympiakos takimin iskeletini buyuk olcude bozmak zorunda kaldi. Gecen sezon, belki de Euroleague tarihinin en iyi guard uclusune (Teodosic, Papaloukas, Spanoulis) sahip olan takimdan geriye sadece Spanoulis kaldi. Bu sezon kadroda Yunan oyuncularin agirligi gorulmekte ve yine takimin en buyuk kozu V-Span olacak. Spaonoulis'in sakatligi tamamen atlatmasi Olympiakos adina hayati onem tasiyor.

Top 16 sonunda E Grubu'ndan bir ust tura cikacak takimlarin(CSKA ve diger) belli olma surecinde takimlarimizin aralarinda yapacaklari maclar bir kat daha onem kazaniyor. Eger temsilcilerimiz birbirleriyle oynadiklari maclarda birer galibiyet alirlarsa ikisinden birinin ceyrek finale cikma ihtimali oldukca dusuyor. Zira bu durumda Olympiakos'dan iceride alinmasi zaten zorunlu olan galibiyetin yaninda bir de deplasman galibiyeti cikarmak mecburiyeti doguyor. Tabii bu varsayimlar CSKA'nin tum maclarini kazanmasi durumunda gecerli. 3 takimdan birinin CSKA'dan koparacagi bir galibiyet sartlar diger degiskenler sabitken o takimi bir degil birkac adim one cikarir.


Top 16'da 3 takimla temsil ediliyor olmamiz uzun yillardir hasret kaldigimiz bir tablo. Ancak E grubunda yer alan iki temsilcimiz de tehlike sinyalleri veriyor. Anadolu Efes ve Galatasaray M.P. nin bence asil sorunu kadrolarinin homojen olmamasi. Anadolu Efes maclara Avrupa'nin en iyi ilk 5'lerinden biriyle cikarken rotasyonu tamamlayacak oyuncularin olmamasi veya bizi artik sasirtmayan bir sakatllik yasanmasi kadro kalitesini gozle gorulur bicimde dusuruyor. Bu dengesizligin bir benzeri de pozisyonlar arasindaki dengesizlikte karsimiza cikiyor. Kerem, Ilievski, Sinan, Cenk ve Vujacic'in oldugu kisa rotasyonu veya Barac, Batista ve Ermal'in yer aldigi pivot rotasyonu kagit ustunde yeterli gibi gorunse de Efes'in 3 ve 4 numaralarinda kocaman bir delik sozkonusu. Ersan'in NBA'e donusu sonrasi Savanovic'i yedekleyecek bir oyuncu kalmamasi veya yukarida guard listesi icinde yazdigimiz Vujacic'in kida forvet pozisyonunda oynatilmasi ve bence daha kotusu sakatliktan dolayi normal sezonun yarisini kaciran Kinsey disinda gercek bir 3 numaranin olmamasi forvet pozisyonunu Anadolu Efes'in en zayif noktasi haline getiriyor. Bu sezona final four hedefiyle baslayan Efes'in bu amaca ulasabilmesi icin ilk besteki kadro kalitesini benche de yansitmasi sart. Bu acidan Kinsey ve Kerem Gonlum'un geri donusleri cok onemli.  Efes'in basari citasini etkileyen bir diger onemli faktor olan Ufuk Sarica ile ilgili basli basina bir yazi kaleme almak gerekiyor. Bu yuzden simdi bu konuya hic girmiyorum.

Cogu kisinin surpriz olarak gordugu Galatasaray'in Top 16 kalma basarisi acikcasi beni hic sasirtmadi. Bu kadronun hakkinin bu oldugunu dusunuyorum zaten. Ancak burada da Efes'te yasanan sorunlardan bahsetmemiz mumkun. Lakovic'in henuz direksiyona gecmemis olmasi, Songila'nin beklenen performansi gostermemesi ve hepsinden onemlisi takimda pota altini dolduracak bir oyuncunun eksikligi en onemli noktalar. Buna karsin takimin basinda Oktay Mahmuti gibi cok tecrubeli bir koc olmasi, ondeyken de gerideyken de tum gucuyle takimi destekleyen taraftar ve hic bir sekilde oyun disiplininden kopmayan inatci kadro Galatasaray'in artilari.

Yukarida da dedigimiz gibi, CSKA disindaki takimlardan 3 galibiyet cikarabilen taraf ust turu gorur. Ben grup ikincisinin temsilcilerimizden biri olacagi varsayimi altinda tutkulu taraftari ve yuksek takim kimyasi ile Galatasaray'i daha sansli goruyorum. Tabii ki Efes takim olmayi basarabilir ve 1-2 transferle bahsettigimiz eksiklerini tamamlayabilirse one firlayabilir. Gonul her iki takimimizi da ceyrek finalde gormek istese de ilerleyen haftalar bize ne gosterir bilinmez. Ben her iki takimimiza da samimiyetle basarilar diliyorum.

Onumuzdeki gunlerde Fenerbahce Ulker'in gruptaki sansi ve diger gruplarin gorunumunu sizlerle paylasacagiz.

Yazar: Ahmet M. Özcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder